Blackpool House by Glamuzina Paterson Architects
B

Blackpool House by Glamuzina Paterson Architects

The Design Home is reader-supported. When you buy through links on our site, we may earn an affiliate commission.

Blackpool House by Glamuzina Paterson Architects

Auckland -based practice Glamuzina Paterson Architects have designed a single-bedroom house for a couple on Waiheke Island, New Zealand. The two-storey house stands as a black monolith in a densely populated native landscape. The house consists 4 interior split levels and 2 decks. The living room, kitchen and dining are located on the ground floor. The first floor has a bedroom and a bathroom with a mezzanine library.

Blackpool House by Glamuzina Paterson Architects

From the architects, “The brief was to design a house that was at home in the tree canopy. The architectural solution created a tower that vertically responded to the topography and allowed choreographed connections to the landscape.

Entry to the steep site is from above and you descend through dense native trees, along a winding path where you are presented with an entry porch cut into the austere form. The southern wall is conceived as a defensive wall anchoring the building into the site, and setting up a layering of the space within. The entry compresses you on arrival, followed by a sense of expansion offered by the interior double height space beyond.

Blackpool House by Glamuzina Paterson Architects

The chiselled roof form, shifting floor plates and deck follow the contours of the land. The undulating north-west face responds to the enclosure of the tree canopy, negotiating the connection between interior and exterior conditions. The dining room looks across to a deck to the east and back into the double height volume of the living room.

Blackpool House by Glamuzina Paterson Architects

To achieve a singular and continuous form in the landscape, black metal cladding for the exterior skin and aluminium joinery for the apertures was chosen. Recycled totara floor was used for the flooring with pine with a clearcote finish for dinning ceiling and void walls. The void ceiling has dark stained Meranti ply and black rafters.

Blackpool House by Glamuzina Paterson Architects

The interior is seen as a poche cutting of the internal volume generating a series of surface conditions which articulate the program within the house. The volumes accentuates the verticality of the site, and allows differing spatial parti; from intimate to vast. The library rises up through the space to the intimate mezzanine becoming a vertical- expose of programmed structure which terminates at the ceiling rafters. The irregular and undulating north face responds to the enclosure of the tree canopy.”

Blackpool House by Glamuzina Paterson Architects

Blackpool House by Glamuzina Paterson Architects

Blackpool House by Glamuzina Paterson Architects

Blackpool House by Glamuzina Paterson Architects

Blackpool House by Glamuzina Paterson Architects

Blackpool House by Glamuzina Paterson Architects

Blackpool House by Glamuzina Paterson Architects

Tags