T

The Green Studio by Fraher Architects

The Green Studio by Fraher Architects

The Design Home is reader-supported. When you buy through links on our site, we may earn an affiliate commission.

The Green Studio by Fraher Architects

London-based practice Fraher Architects have designed a garden based creative work space for their own use. From the architects, “Sited opposite the Butterfly House, The Studio is a garden based creative home work space for our Architectural Practice. Situated in South East of London the building was driven by the directors need to balance a young family with an increasing workload.

The Green Studio by Fraher Architects

The studio’s shape and orientation has resulted from a detailed sunlight analysis minimizing its impact on the surrounding buildings and ensuring high levels of day lighting to the garden and work spaces.

The split levels and grounded form helps to conceal its mass and facilitates the flowing ground scape transition between the garden and studio. Clad in a stainless steel mesh the terraced planter beds and wild flower green roofs will combine to green the facade replacing the lost habitat.

Carefully orientated high performance glazing combined with super insulation and a robust natural ventilation strategy means the building requires no heating or cooling. Hot water for the kitchen and shower are provided by a large solar array and thermal store.”

The Green Studio by Fraher Architects

The Green Studio by Fraher Architects

The Green Studio by Fraher Architects

The Green Studio by Fraher Architects

The Green Studio by Fraher Architects

The Green Studio by Fraher Architects

The Green Studio by Fraher Architects

The Green Studio by Fraher Architects

The Green Studio by Fraher Architects

The Green Studio by Fraher Architects

The Green Studio by Fraher Architects

The Green Studio by Fraher Architects

The Green Studio by Fraher Architects

The Green Studio by Fraher Architects

Photography: Jack Hobhouse