Garden Studio in Bussum by Serge Schoemaker Architects
G

Garden Studio in Bussum by Serge Schoemaker Architects

The Design Home is reader-supported. When you buy through links on our site, we may earn an affiliate commission.

Garden Studio in Bussum by Serge Schoemaker Architects

The Netherlands-based practice Serge Schoemaker Architects have designed the Garden Studio in Bussum. The small freestanding shed functions as a study room, guest accommodation and storage space. The shed is entirely clad in shingles and features a transparent corner.

Garden Studio in Bussum by Serge Schoemaker Architects

From the architects, “The aim was to design a contemporary, well-crafted studio that fit with the traditional surroundings; the use of materials, detailing and exceptional craftsmanship in the construction play an important role here. Durable black-varnished red cedar shingles envelop the structure from the walls to roof, the colour recalling black painted wooden sheds found in the region. The use of shingles enabled the application of a uniform material to minimise the roof line, thereby accentuating the studio’s sculptural quality. Approximately 2000 shingles were sanded and painted by hand, and individually mounted onto the structure.

Garden Studio in Bussum by Serge Schoemaker Architects

The windows lend the studio a characteristic appearance. Extending full-height over two facades, the largest window opens up the corner of the structure, its sharp lines forming a striking contrast with the irregular textured facade. Careful attention was required for the construction of this window as the glass panes meet here at a non-perpendicular angle without a window frame under the cantilevered roof corner. A second full-height opening views onto the garden, complemented by a built-in desk. Deeply recessed to highlight the thick walls and sculptural volume, the openings are expressed in black plywood reveals that frame views of the garden.

Garden Studio in Bussum by Serge Schoemaker Architects

Contrasting with the dark, rough textured exterior, the interior appears seamless and light. Extending continuously from the floor, walls and joinery to the ceiling, its entire surface is fashioned from transparent white-lacquered birch plywood. The interior is composed of various plywood pieces cut precisely to size and carefully pieced to fit seamlessly like a jigsaw puzzle, a task made more challenging by the structure’s geometric form. The lightness of the material creates a calming atmosphere and its restrained, continuous finish emphasises the sculptural quality of the space. The careful attention to detail in the design and craftsmanship results in a cherished place for the family to retreat from the everyday.”

Garden Studio in Bussum by Serge Schoemaker Architects

Photography: Raoul Kramer